NOORDIA blog

A jövő gyémántja - a fenntartható, laborban növesztett gyémánt

A jövő gyémántja - a fenntartható, laborban növesztett gyémánt - NOORDIA

A gyémántok vonzereje vitathatatlan. Azonban gyakran elfeledkezünk arról, milyen árat fizetünk ezekért a csillogó drágakövekért. A természetes gyémántok kitermelése komoly környezeti problémákat okoz. Szerencsére van alternatíva: a laborban növesztett gyémánt.

A gyémánt bányászat valós környezeti probléma

A szén-dioxid kibocsátás, amely számos iparágban megfigyelhető, az egyik legnagyobb veszély a környezetünk számára. Az emberi tevékenység során a fosszilis tüzelőanyagok elégetése, az erdőirtás, az ipari termelés és a közlekedés mind szén-dioxidot bocsát ki a légkörbe, ami az üvegházhatás fokozódását eredményezi.
A számok is magukért beszélnek: a széndioxid-kibocsátás mértéke 1970 óta közel háromszorosára nőtt, és jelenleg körülbelül 33 milliárd tonna szén-dioxidot bocsátunk ki évente. Ez a szám továbbra is növekszik, és hatással van a klímaváltozásra, az éghajlatváltozásra és a tengerszint emelkedésére.

1 karátos természetes gyémánt körülbelül 57 000 gramm szén-dioxid-kibocsátással jár*

A gyémántok bányászata során nagy mennyiségű szén-dioxid kibocsátás történik, és a bányászattal járó energiafelhasználás is további kibocsátáshoz vezet. Ezen felül a természetes gyémántok értékesítése és szállítása is további negatív környezeti hatásokat eredményez. A gyémántbányászat környezeti hatásait számos kutatás és jelentés bizonyítja. Az egyik tanulmány szerint az 1 karátos természetes gyémánt körülbelül 57 000 gramm széndioxid-kibocsátással jár. Az iparág éves üvegházhatású gázkibocsátása pedig eléri az 1 milliárd tonnát, ami az autóiparéval vetekszik.

Szerencsére a mesterséges gyémántok előállítása sokkal környezetkímélőbb lehetőség. A laborban növesztett gyémántok előállításához kevesebb szén-dioxid kibocsátásra van szükség, mint a természetes gyémántok bányászatához. 

A laborban növesztett gyémántok számos előnnyel járnak a környezetre nézve:

  • az előállításuk kevesebb energiaigényt és szén-dioxid kibocsátást jelent

  • szállításuk is könnyebb és környezetkímélőbb lehetőséget kínál.

Gyémánt bányászat = élőhely pusztítás

Az élőhely pusztítás szintén jelentős környezeti probléma, melynek hatásai a természetre és az emberre egyaránt károsak lehetnek. Az élőhelyek csökkenése vagy megszűnése az élővilág sokféleségének csökkenéséhez és a természetes erőforrások kimerüléséhez vezet.

Egy gyémántbányászat során átlagosan 100 hektár terület elpusztítása történik

A gyémánt bányászat az egyik legnagyobb környezeti probléma, amely pusztítja a természetet, különösen az élőhelyeket. A bányászat általában nyitott bányákban történik, amelyek hatalmas területeket foglalnak el, és elpusztítják az ottani élőhelyeket. A bányászat során használt vegyszerek és más szennyező anyagok a talajba és a vízbe kerülnek, súlyosan károsítva az élővilágot. Az erdőirtás is gyakori, mivel a bányászati tevékenységet általában erdős területeken végzik, és az erdők eltávolítása számos faj élőhelyét pusztítja el, beleértve a madarakat, a kisemlősöket és a ragadozókat is. 

A gyémánt bányászat további hatásai közé tartozik a talaj eróziója, a folyók és patakok szennyezése, valamint a levegő szennyeződése. Az elpusztított élőhelyek miatt a környezetben található fajok száma csökken, ami hosszú távon káros hatással lehet a környezetre és az emberekre.
A világ gyémánt termelésének több mint 80%-a ásványi anyagokban gazdag területekről származik, ahol a bányászat számos élőhelyet elpusztít és a növény- és állatvilágra is káros hatással van.

A fenntartható alternatíva: a tiszta gyémántok

A laborban növesztett gyémántok előállítása viszont nem rombolja az élőhelyeket. Ráadásul azok a gyémántok, amelyeket laboratóriumi körülmények között állítanak elő, ugyanolyan szépek és kemények, mint a természetesek. 

A laborban növesztett gyémántok kínálják a fenntartható jövőt az ékszeripar számára. 

Mi, a NOORDIA-nál,
hiszünk a környezettudatos ékszerkészítés fontosságában, ezért minőségi ékszereket kínálunk tiszta gyémántokból. 
Vásárlóink pedig hozzájárulhatnak a természet védelméhez és a fenntarthatóbb jövő megvalósításához.

NOORDIA  💎 lab-grown diamonds, a jövő gyémántja 

 

* Forrás

Ismerd meg a NOORDIA gyémánt ékszereket!