NOORDIA blog

Hogyan minősítik a laboratóriumban növesztett gyémántokat?

Hogyan minősítik a laboratóriumban növesztett gyémántokat?

A laboratóriumi gyémántok minősítése hasonló a természetes gyémántokéhoz. A folyamat során a gyémántokat a 4C szempontrendszert alkalmazva értékelik: karát (carat), tisztaság (clarity), szín (color) és csiszolás (cut). Ebben a blogbejegyzésben mindent elárulunk a minősítésekről. Tarts velünk!

1.       Karát (carat)

A karát számításánál a gyémántok tömegét mérik grammra, és ennek alapján határozzák meg a karát értékét. Egy karát kb. 0,2 grammot jelent. Általában minél nagyobb a karát, annál nagyobb és látványosabb a gyémánt. 

2.       Tisztaság (Clarity)

A tisztaság az ásvány átlátszóságát és tisztaságát jelenti. A laboratóriumban növesztett gyémántok általában tisztábbak, mint a természetesek, mivel a természetes gyémántok gyakran tartalmaznak zárványokat.

3.       Szín (Color)

A gyémántok színének intenzitása és árnyalata kulcsfontosságú tényező az értékelésük során. A színtelen, hidegebb árnyalatú gyémántok rendelkeznek a legmagasabb értékkel, míg a szemmel láthatóan sárgás vagy más színű gyémántok ára alacsonyabb. A sárgás elszíneződés leggyakrabban a nitrogén jelenlétére vezethető vissza. A laboratóriumban növesztett gyémántok általában színtelenek, mivel az ilyen gyémántokban kevés vagy egyáltalán nem található nitrogénatom.

4.       Csiszolás (Cut):

A gyémántok csiszolása az egyik legfontosabb faktor, ami meghatározza a gyémánt tényleges értékét és szépségét. A csiszolás magában foglalja a gyémánt megmunkálását és formáját, valamint az általa visszatükrözött fény mennyiségét és minőségét.

A gyémántokat általában 57 vagy 58 fazetta (kis lapok) alkotja, amelyek különböző mélységűek és szögűek, hogy a gyémánt megfelelő mennyiségű fényt tükrözzön vissza. Ha a gyémántot nem megfelelően csiszolják, akkor az nem fogja megfelelően visszatükrözni a fényt, így kevésbé lesz ragyogó és értékes.

A gyémántok certifikációja – Nálunk garantált a minőség

Foglalatlan gyémántjaink eredetét hiteles certifikáció biztosítja. A certifikálás folyamata során egy független, nemzetközileg elismert laboratórium vizsgálja meg a gyémántot, és kibocsátja a tulajdonságairól szóló tanúsítványt. Minden darabba mikroszkopikus méretű azonosító kódot égetnek. Ezáltal a világon mindenhol igazolni lehet az általunk vásárolt ékkövek tulajdonságait.

Mi így biztosítjuk a minőséget a vásárlóink számára! Ha szeretnél többet megtudni a mesterséges gyémántokról nézd meg ékszerkollekcióink!

NOORDIA  💎 lab-grown diamonds, a jövő gyémántja 

Ismerd meg a NOORDIA gyémánt ékszereket!