NOORDIA fenntarthatóság

Az életünk során a fenntarthatóság egyre fontosabb szerepet tölt be. Az általunk választott megoldások és döntések hatással vannak az életünkre, a környezetre, és az egész világra. Ezért fontos, hogy a lehető legfenntarthatóbb megoldásokat válasszuk. A mesterséges gyémántok viselése is egy ilyen megoldás, amelynek számos előnyét tartjuk számon. Egyrészről, segít az értékes erőforrások megőrzésében, másrészről, lehetővé teszi, hogy minőségi ékszereket vásároljunk, amelyek tiszta gyémántokból készülnek.

A gyémántok bányászata során nagy mennyiségű szén-dioxid kibocsátás történik, és a bányászattal járó energiafelhasználás is további kibocsátáshoz vezet. Ezen felül a természetes gyémántok értékesítése és szállítása is további negatív környezeti hatásokat eredményez. A gyémántbányászat környezeti hatásait számos kutatás és jelentés bizonyítja. Az egyik tanulmány szerint az 1 karátos természetes gyémánt körülbelül 57 000 gramm széndioxid-kibocsátással jár. Az iparág éves üvegházhatású gázkibocsátása pedig eléri az 1 milliárd tonnát, ami az autóiparéval vetekszik.

Szerencsére a mesterséges gyémántok előállítása sokkal környezetkímélőbb lehetőség. A laborban növesztett gyémántok előállításához kevesebb szén-dioxid kibocsátásra van szükség, mint a természetes gyémántok bányászatához. Az élőhelyek pusztítás szintén jelentős környezeti probléma, melynek hatásai a természetre és az emberre egyaránt károsak lehetnek. Az élőhelyek csökkenése vagy megszűnése az élővilág sokféleségének csökkenéséhez és a természetes erőforrások kimerüléséhez vezet.

Egy gyémántbányászat során átlagosan 100 hektár terület elpusztítása történik.

A gyémánt bányászat az egyik legnagyobb környezeti probléma, amely pusztítja a természetet, különösen az élőhelyeket. A bányászat általában nyitott bányákban történik, amelyek hatalmas területeket foglalnak el, és elpusztítják az ottani élőhelyeket. A bányászat során használt vegyszerek és más szennyező anyagok a talajba és a vízbe kerülnek, súlyosan károsítva az élővilágot.

Az erdőirtás is gyakori, mivel a bányászati tevékenységet általában erdős területeken végzik, és az erdők eltávolítása számos faj élőhelyét pusztítja el, beleértve a madarakat, a kisemlősöket és a ragadozókat is.

A gyémánt bányászat további hatásai közé tartozik a talaj eróziója, a folyók és patakok szennyezése, valamint a levegő szennyeződése. Az elpusztított élőhelyek miatt a környezetben található fajok száma csökken, ami hosszú távon káros hatással lehet a környezetre és az emberekre.A világ gyémánt termelésének több mint 80%-a ásványi anyagokban gazdag területekről származik, ahol a bányászat számos élőhelyet elpusztít és a növény- és állatvilágra is káros hatással van.

A fenntartható alternatíva: a tiszta gyémántok és a laborban növesztett gyémántok előállítása viszont nem rombolja az élőhelyeket. Ráadásul azok a gyémántok, amelyeket laboratóriumi körülmények között állítanak elő, ugyanolyan szépek és kemények, mint a természetesek. A laborban növesztett gyémántok kínálják a fenntartható jövőt az ékszeripar számára.

Mi, a NOORDIA-nál, hiszünk a környezettudatos ékszerkészítés fontosságában, ezért minőségi ékszereket kínálunk tiszta gyémántokból. Vásárlóink pedig hozzájárulhatnak a természet védelméhez és a fenntarthatóbb jövő megvalósításához.

NOORDIA ékszereket kizárólag laborban növesztett gyémánttal ékesítjük, mert hiszünk az etikus gyémántkereskedelem és a fenntarthatóság fontosságában. A természetes gyémántok beszerzése gyakran jár emberi szenvedéssel, emberi jogi visszaélésekkel és környezeti károsodással. A NOORDIA mesterséges gyémántjai ugyanolyan szépek, tiszták és tartósak, fizikai és kémiai tulajdonságaikban azonosak mint a természetes gyémántok, de nem hoznak létre konfliktusokat és nem okoznak kárt a természetben.

Gyakori kérdések a NOORDIA gyémántokról

A laborban növesztett gyémánt újdonság?

Először a General Electric Co. laborjában sikerült gyémántot növeszteni az 1950-es években, ám ezek még nem voltak ékszer minőségű kövek, amelyeket a piacon értékesíteni lehetett volna. Csak az elmúlt néhány évben sikerült olyan nagyméretű, ékszer minőségű gyémántokat előállítani, amelyek kívánatosságuk és szépségük tekintetében megfelelnek vagy felülmúlják a természetes gyémántokat.

Tehát a laboratóriumban termesztett gyémánt nem új keletű jelenség, ipari felhasználása széles körű, az ékszerkészítés számára csak a közelmúltban vált elérhetővé.

Mennyi időbe telik egy laborban növesztett gyémánt előállítása?

Színtől és mérettől függően 30-60 napot vesz igénybe egy gyémánt előállítása.

Hogy növesztik a gyémántokat?

A gyémántok növesztése azért rendkívül nehéz, mert meg kell teremteni hozzá azokat a különleges feltételeket, amelyek a föld mélyén is a gyémánt kialakulásához vezetnek.

Egy IIA típusú gyémánt aprócska szeletét olyan kamrába helyezik, ahol biztosítani tudják a hosszantartó, stabil, magas hőmérsékletet és nyomást.

A gyémánt szeletet ezután egy kémiai gőzfázisú leválasztásnak (CVD) nevezett eljárásnak vetik alá, ahol a kristályok rétegesen növekednek a forró plazmában. Az eredmény egy valódi nyers gyémánt, amely a bányászott gyémánt összes természetes tulajdonságával rendelkezik.

Mi az a IIA típusú gyémánt?

A világ leghíresebb és legragyogóbb természetes gyémántjai mind IIA típusúak. A Koh-I- Noor, a Krupp, a Regent és a Dél Csillaga mind ebbe a kategóriába tartoznak.

Csak a bányászott gyémántok legjobb 1-2 %-a nevezhető IIA típusúnak. Az összes gyémánt közül ezek a legtisztábbak és a legjobb hővezető képességűek. Ahogy a természetes gyémántok a föld felszíne felé emelkednek a mélyből, általában deformálódnak vagy tökéletlenül formálódnak, felvesznek bizonyos szennyeződéseket.

A IIA típusú kövek szinte teljesen mentesek ezektől a hiányosságoktól és deformációktól. Minden általunk forgalmazott gyémánt IIA típusú.

A gyémánt teszter pozitívan jelez a laborban növesztett gyémántnál?

Igen, ezek valódi gyémántok. Összetételük tiszta, kristályos elemi szén. A NOORDIA ékkövek minden olyan teszten átmennek, melyeket a gyémántok igazolására használnak

Mi a 4C?

A 4C sokak számára ismert fogalom:
1. Colour, a szín;
2. Clarity, a tisztaság;
3. Cut, a csiszolás;
4. Carat, a karát súly.

De valójában milyen jelentősége van az árképzésben?

A gyémánt szakma a Rapaport Diamond Report ® árlista alapján határozza meg az árat. A Rapaport lista alapja a tökéletes briliáns csiszolás. Megfigyelhető, hogy az ár exponenciálisan emelkedik a tömeg és a tisztaság függvényében. A tömegen kívül fontos faktor a gyémánt színe és zárványosztálya.

Miért drágábbak a bányászott gyémántok, mint a laboratóriumban növesztett gyémántok?

A bányászott gyémánt legalább 5 kereskedő kezén keresztül jut el a bányáktól a vásárlókig, így annak árát ez folyamatosan magasan tartja.

A laboratóriumban növesztett gyémántokat viszont egyenesen a gyártóktól rendeljük. A rövid ellátási lánc magyarázza elsősorban az alacsonyabb árat,valamint természetesen a bányászati költségek sem növelik az ékkövek árát.