NOORDIA blog

4+1 eltérés a laboratóriumi gyémánt és a cirkónia között

4+1 eltérés a laboratóriumi gyémánt és a cirkónia között

Miben tér el a laboratóriumi gyémánt a cirkóniától? Összegyűjtöttünk 4+1 tulajdonságot, ami alapján te is különbséget tudsz majd tenni gyémánt és cirkónia között. Olvass tovább!

Mi is a cirkónia?

A cirkónia a természetben is fellelhető ásvány. Bár gyönyörűen szórja a fényt, könnyebben karcolódik és sokkal puhább, mint a gyémánt, ezért nem olyan értékes. Az ékszeripar a hetvenes évek óta szintetizálja a cirkóniát és használja fel a gyémánt helyettesítő köveként az ékszerekben.

A cirkónia megjelenésben kristálytiszta, leggyakrabban fehér, de léteznek színes változatok is (kék, zöld, rózsaszín, sárga).

A laboratóriumi gyémánt igazi gyémánt?

Igen, a laboratóriumi gyémánt igazi gyémánt, minden fizikai és kémiai tulajdonságában, megjelenésében megegyezik a bányászott gyémánttal. Éppen annyira gyönyörűen szórja a fényt, mint a természetes gyémánt, nem karcolódik, nem kopik.

A mesterséges gyémánt előnye a Föld mélyén keletkezett gyémánttal szemben, hogy nem kell hegyeket elhordani ahhoz, hogy hozzájussunk. Nem tapad hozzá vér, nem okoz természeti kárt, ezért a laboratóriumi gyémánt tiszta, etikus és környezetbarát.

etikus gyémánt

Laboratóriumi gyémánt vagy cirkónia?

A cirkónia és a gyémánt két különböző ásvány, eltérő fizikai és kémiai jellemzőkkel, megjelenéssel. Lássuk, melyek ezek!

4+1 különbség a laboratóriumi gyémánt és cirkónia között:

  1. Összetétel
  2. Időtállóság
  3. Keménység
  4. Fényszórás, csillogás

    +1 Ár

 

1. Összetétel

A laboratóriumi gyémánt és a cirkónia kémiai jellemzői eltérnek, mivel más a kémiai összetételük. A mesterséges gyémánt 100%-ban elemi szén atomokból épül fel, a cirkónia cirkónium és oxigén atomokból.

2. Időtállóság

A laboratóriumi gyémánt múlhatatlan szépségű, az idő nem fog ki rajta. Megfelelő viselés mellett mindig ámulatba ejtően ragyogó marad, így a gyémánt ékszer életre szóló társ lesz, amit tovább adhatunk akár gyermekünknek is. A cirkónia azonban könnyen karcolódik, törik és idővel elkophat, elhomályosodik. 

3. Keménység, súly

A gyémánt a legkeményebb természetes anyag a Földön (a Mohs-keménységi skálán 10-es az értéke), ezért a természetben nem található olyan anyag, ami megkarcolhatná. A cirkónia azonban az évek alatt karcolódik, törik, mivel egy keménysége a Mohs-skálán csupán 8.5.

Azonos méretű cirkónia csaknem kétszer olyan nehéz, mint a gyémánt.

4. Fényszórás, csillogás

Az alacsonyabb törésmutató miatt a cirkónia nem csillog és fénylik annyira. A briliánsra csiszolt gyémántok magas színfelbontó képessége miatt elképesztő  ragyogás jellemző, ez a gyémánt tüzes fénye. A gyémánt fénytörése, színszórása különleges szerkezete miatt olyan szemkápráztatóan szép.

+1 Ár

A laborban növesztett gyémánt ára jelentősen magasabb, mint a cirkónia ára, hiszen a cirkónia könnyen előállítható, közönségesebb anyag, ami minden fontos tulajdonságában elmarad a gyémántokhoz képest.

tiszta gyémánt

Kinek jó választás a laborban növesztett gyémánt?

Neked való a laboratóriumi gyémánt, ha az alábbiak igazak rád:

  • Kedveled az egyedi, exkluzív ékszereket
  • Etikus, környezetbarát megoldásokat részesítesz előnyben
  • Nyitott vagy az újdonságokra, és szívesen részt veszel az ékszeripar forradalmában
  • Szeretnéd a bányászott gyémánt árának kb. egyharmadáért egy ragyogó, kivételes ékszerrel meglepni magadat vagy kedvesedet 

Nézd meg saját szemeiddel a tiszta, környezetbarát gyémánt ékszerek szemkápráztató szépségét! Szeretettel várunk téged a NOORDIA exkluzív bemutatótermében! 

Időpontot foglalok a szalonba!

NOORDIA  💎 lab-grown diamonds, a jövő gyémántja 


Ismerd meg a NOORDIA gyémánt ékszereket!